Megosztás:
       

BEAG QucickPhone

A központok és a készülékek közti átmenetre pont ideálisnak tartom a Budapesti Elektroakusztikai Gépgyár, vagyis a BEAG QucickPhone rendszerét.

A QuickPhone egy központi egységből, és több mellékállomásból állt. A központi egységből 4, 12 vagy 24 mellékállomás kezelését lehetővé tevő verziót készítettek. Tápigénye csak a központi állomásnak van, a rákötött mellékállomások a működéshez szükséges energiát a központról kapják. Mindössze két dróton’.

A rendszer rendkívül egyszerű képességekkel rendelkezik: a központból bármely mellék hívható, a mellékekről csak a központ.
Na jó, ez így nem igaz. A központból bármely mellékre ki lehet szólni, mivel nincs kicsengetés, meg hívásfelvétel. A mellékállomásnak a válaszhoz mindössze a mikrofonját kell bekapcsolni.
A mellékállomás tényleges jelzést tud küldeni a központnak, aki fel tudja építeni a beszédvonalat. A mellékállomás mikrofonja folyamatosan be van kapcsolva a beszélgetés alatt, a központ viszont csak egy gomb lenyomása után tud beszélni. Hangerő szabályzás funkcióval csak központi egység rendelkezik.
Fapados kialakítása ellenére főnök-titkári megoldásra is, de a laktanyában az őrszoba és az őrhelyek/őrtornyok közti összeköttetésre tökéletes.

Kép és szöveg: Hajós Norbert

K-10 telefonközpont

Tábori telefonközponti bemutató-körutunkat egy hazai eszköznél, a K-10-es telefonközpontnál, vagyis becsületes nevén 51 M. 10-es tábori távbeszélő központi kapcsolónál fogjuk befejezni. (Sajnálom, elfogytak a katonai központjaim. Egyelőre. De vannak „polgári” központjaim is 😛 )
Ez, mint ahogy a nevéből adódik, egy 10 vonalas központ, mely pici csalással 15 vonalassá bővíthető; vagy két központtal 20 vonalas központ kialakítása lehetséges. A központ egy „felvevő”, és 4 „átkérő” vonallal rendelkezik. 15 vonalassá bővítés esetén ezekre a vonalakra célszerűen „helyi” mellékeket köthetünk. Ezekre a vonalakra ugyanis alapesetben nem tudunk induktorozni, de hívásjelző esőlemez se tartozik hozzájuk. Ennek megfelelően, csak az élőszóbeli jelzések maradnak (netán egy tábori telefonkészülékéket párhuzamosíthatunk rá). Két központ összekapcsolásánál a kezelői mikrofon-füles lepárhuzamosítható, a két központ közötti vonalakat a átkérőkön keresztül tudjuk kapcsolni.
A központ 3V-ról működik, ikertelep volt a fénykorában az energiaforrás. Ez átmérőre megegyezik a góliát elemmel, ellenben hosszabb. Így végső megoldásként egy külső elemtartót használtam a készülék energiaigényének kielégítésére. Erről a 3V-ról működik a központ hívásjelzése és a mikrofonáram is.
A központ egyik érdekessége, hogy közvetlenül a központra nem köthetőek mellékek, mindenféleképpen szükség van a vonali szerelvényekre. A központhoz 2 db, 5 vonalas kivezetés tartozik 25 méteres (vagy a régebbi verziójánál 10 méteres) kábelhosszal.
A központ másik érdekessége, hogy bár kapcsolókkal rendelkezik, de kapcsolási elve nem a „kapcsolós” központok beszédcsatorna-elvét követi, hanem a lengőzsinóros központok „kit-kihez kapcsolok” elvét.

Kép és szöveg: Hajós Norbert

 

TBK-67 távbeszélő készülék

Természetesen ezt a készüléket is „licenceltük” (több szocialista blokk országához hasonlóan), az orosz/szovjet változata a TAP-67 volt. Érdekes, hogy a „gyári táblát”, némi instrukciókkal lefordították magyarra ennél a készüléktípusnál, viszont a belső műanyag tetőre írt feliratok (csillapítás, vonalcsatlakozók, LB/CB váltó) maradtak orosz nyelvűek.

A készülék strapabíró bakelit házba került, és „tájolását” tekintve álló készülékről beszélünk. Tápellátása 9.6V-os akkumulátorról történt.
Az induktor karja lecsavarható, és a készülék tetejébe kell tenni szállításhoz.
A CB üzemmódhoz az V1, V2 vonalkapcsaira egy hívóművet tartalmazó adapter csatlakoztatható, és ilyenkor erre az adapterre kell kötni a vonali kábeleket. Ebben az üzemmódban fontos helyére rakni a kézibeszélőt. A kézibeszélő „helyén” lévő állapotát egy nagyon kis pöcök ellenőrzi, de a tapasztalatok alapján ezt könnyen el lehet találni.
A készülék megfelelő adapterrel rádióállomás távvezérlésére is alklamas; másik opcióként gégemikrofon is köthető a készülékre. Külön „rendelhető” extraként szerepelt a készülékhez a gépkocsiban való rögzítő kit.
A kézibeszélő csatlakozása egy 5 pólusú csatlakozóval lehetséges, amit egy csavarral lehet rögzíteni. Becsatlakoztatott állapotban az akkufedél kellően nehézkes, de nem lehetetlen.
A készülék -40 és +50 fokos hőmérséklet-tartományban üzemeltethető a leírása alapján.