Megosztás:
       

Sziasztok!

Folytatódik az oktatási anyagok feltöltése. Ezen a héten (2020.07.27-2020.08.02-ig) 

Egyéni vegyvédelmi eszközök összfegyvernemi védőkészlet

következik az VI. fejezetben. 

Folytatás hamarosan! Jó olvasást mindenkinek!

Az összfegyvernemi védőkészlet

Az összfegyvernemi védőkészlet rendeltetése, hogy megvédje a katonát a mérgező harcanyagok hatásától, a ruházatot és a bőrfelületet a radioaktív poroktól, a biológiai eszközöktől, az atomrobbanás fényhatásától és a tapadó gyújtókeverékektől.

Az összfegyvernemi védőkészlet minden katona egyéni vegyivédelmi felszerelésének részét képezi. A készlethez védőköpeny (a), egy pár védőharisnya (b) és egy pár védőkesztyű (c) tartozik.

A védőköpeny: ujjakkal, csuklyával, pántokkal, rögzítőszalagokkal és gombokkal ellátott védőeszköz. Több változata ismeretes, általában tereptarka színnyomású és álcázó hatást biztosít. Egyes típusok úszómellénnyel is rendelkeznek. Háromféle méretben készülnek, melyeknél a testmagasságot veszik figyelembe.

Az l-es méret 165 cm testmagasságig, a 2-es méret 165-175 cm testmagasság között, a 3-as méret pedig 175 cm testmagasság felett használható. A védőköpeny méretjelzése a jobb hátpánt fehér oldalán és a bal ujja zseb fedelén belül található.

A védőköpeny főbb részei: a hordborító, a csuklya, az úszómellények, az eleje, hát-és ujja pántok, a gomblyukak és a gombok.

A hordborító az összehajtogatott védőköpeny rögzítésére szolgál. A csuklya egybe van építve a köpeny felső részével és a fej védelmét biztosítja. Az úszómellények az egyes típusú köpenyeknél a derékrészen szeleppel vannak ellátva, amelyet a vízi átkelésnél használhatunk. Az eleje-, hát- és ujja pántok a köpeny védelmi helyzetben történő alkalmazásakor a gombokkal és gomblyukakkal a rögzítéseket segítik elő.

A védőharisnya műanyaggal bevont textíliából készül, gumipapucs résszel, a sarok részeken a levételt elősegítő fülecsek vannak. A védőhornyon rögzítőszalagok találhatók a bokához és a derékszíjhoz történő rögzítésekhez.

A védőharisnyák három méretben készülnek: l-es méret a 39-40-es lábbelit, a 2-es méret a 41-43-as, a 3-as méret pedig a 43-asnál nagyobb lábbelit viselők részére.

A védőkesztyű egyszínű, gumival bevont textíliából, két, három és ötujjas kivitelben készül, a csuklónál gumiszalag biztosítja a légmentes zárást

A készlet használatánál megkülönböztetünk hord-, készenléti és védelmi helyzetet. Ezenkívül szükség szerint alkalmazható álcázó öltözékként szükség vízi átkelő eszközként esőköpenyként és sátorlapként is.

Hord helyzetben a védőköpenyt összegöngyölt állapotban a hord borítóba málházva a hátra vagy a hátizsák alsó részéhez (málhazsákban) rögzítjük. A védőharisnyát összegöngyölve a gázálarc hord táska külső oldalára rögzítjük. A védőkesztyűt a gázálarc hord táska külső rekeszébe helyezzük.

Készültségi helyzetben a védőköpenyt előkészítjük felvételre, amely abból áll, hogy az összegöngyölt védőköpenyt a hord borító pántjai segítségével hátra helyzetben a derékszíjhoz rögzítjük. A védőharisnya és a védőkesztyű hord- és készenléti helyzete azonos.

Védelmi helyzetben az összfegyvernemi védőkészletet a gázálarccal együttesen a következő módozatokban alkalmazhatjuk:

Védőlepelként a védőharisnya és védőkesztyű nélkül a váratlanul végrehajtott vegyi támadás, sugárzóanyagok atomrobbanási felhőből való kihullása esetén a gyors védekezéshez, illetve száraz időben, szennyezett területek nyitott gépjárművekkel történő leküzdése esetén alkalmazzuk.

Védőköpenyként a védőharisnyával és védőkesztyűvel együtt alkalmazzák a vegyi-és sugárszennyezett területek gyalog történő leküzdése során, abban az esetben, ha nincs harctevékenység és erős porképződés.

Védőruhaként a készletet mérgező harcanyaggal szennyezett területek leküzdésekor és az azokon a harc- és szakfeladatok végrehajtásakor, valamint sugárszennyezett terepen erős porképződéskor, illetve a mentesítési feladatok végrehajtásánál alkalmazzuk.

Álcázó öltözetként a védőharisnya és kesztyű nélkül télen és nyáron egyaránt alkalmazható ellenség optikai felderítésének megakadályozására.

Szükség vízi átkelő eszközként az úszómellénnyel rendelkező védőköpenyeket a védőharisnya és kesztyű nélkül a légzsákok teljes felfújásával kisebb vízi akadályok lesküzdésére alkalmazhatjuk.

Sátorlapként történő alkalmazáskor két védőköpeny felhasználásával kétszemélyes sátor készíthető.

Összfegyvernemi védőkészlet mentesítése és karbantartása

A mérgező anyagokkal szennyezett védőkészleteket szennyezett ruhazsákokba gyűjtjük össze, és azokat mentesítő állomásokra szállítjuk be, ahol a teljes mentesítésük történik

Sugárzóanyagokkal szennyezett védőkészleteket a katonák saját maguk mentesítik, mentesítéskor vízzel le kell mosni, vagy le kell porolni azokat.

A védőeszközök varratait és belső oldalát óvnunk kell az aktív klórtartalmú mentesítő anyagoktól. Szerves oldószereket mentesítésükhöz tilos alkalmazni!

A sáros, vagy piszkos, vagy már mentesített védőkészleteket szappanos, vizes ruhával kell tisztítani, majd bő vízzel le kell mosni. Ezután szellős helyen, kályhától távol, lehetőleg árnyékban, kívül-belül meg kell szárítani. A teljesen megszáradt védőkészletet színoldalán talkumporba mártott ruhával egyenletesen be kell dörzsölni.

Köszönöm a figyelmet!