Megosztás:
       

Sziasztok!

Folytatódik az oktatási anyagok feltöltése. Ezen a héten (2020.07.20-2020.07.26-ig) 

Egyéni vegyvédelmi eszközök 70M csapat gázálarc

következik az VI. fejezetben. 

Folytatás hamarosan! Jó olvasást mindenkinek!

Egyéni vegyivédelmi eszközök

A 70 M csapatgázálarc

A 70 M csapatgázálarc az egyéni vegyivédelem legfontosabb eszköze. Védi a szájat, az arcot, a szemet és megakadályozza, hogy a mérgező, sugárzó és biológiai harcanyagok belégzéskor a szervezetbe jussanak.

A 70 M csapatgázálarc fő részei:

 • álarc
 • szűrőbetét
 • hord táska

Minden gázálarchoz tartozik egy doboz (3 pár) páramentesítő lemez, egy darab páramentesítő szappan és külön dobozban elhelyezett négy darab tartalék membrán.

A gázálarc úgy működik, hogy a szűrőbetét megtisztítja a levegőt a szennyezésektől, majd a tiszta levegő az álarcba, onnan a légzőszervekbe jut. Kilégzésnél a levegő a kilégző szelepeken át a szabadba kerül.

A gázálarc fő részeinek rendeltetése

 • Az álarc rendeltetése, hogy a légzőutakat és a szemet a környező tértől légmentesen elzárja. Részei: – gumi álarctest; – belégző szelepház; – kettős kilégző szeleprendszer; – membránház; – szemüvegek; – szabályozható nyakszalag.
 • A szűrőbetét a csapatgázálarc legfontosabb része, mivel ez tisztítja meg a szennyezett levegőt. Alsó nyílását gumidugó, felső menetes csonkját tömítéssel ellátott zárókupak védi a nedvesség behatolásától. A szűrőbetétben két szűrőréteg szolgál a szennyezett levegő megtisztítására.

A felső szűrőréteg vegyi anyagokkal átitatott aktív szén, amely a gáz (gőz) halmazállapotú harcanyagokat köti le. Az alsó szűrőréteg papírból készült füstszűrő, amely a mérgező füstök, (radioaktív porok) szilárd részecskék megkötését végzi.

A szűrőbetét tartozéka egy darab víztaszító pamut huzat, mely védi a szűrőbetétet a csapadék közvetlen hatásától, illetve felfogja a durva szemcséjű porszennyeződést.

A hord táska a csapatgázálarc hordására és tárolására szolgál, ponyvaanyagból készül. Belül két kisebb és egy nagyobb rekeszre van osztva, a két kisebb rekesz közötti rész legombolható zsebnek van kialakítva.

A hord táska (előlap felől nézve) a jobb oldali rekeszében a szűrőbetétet, a bal oldaliban pedig az álarcot tároljuk.

A táska nagy rekeszében tároljuk a fegyver vegyi mentesítő csomagot (FVCS-M) és az összfegyvernemi védőkészlet tartozékát képező egy pár védőkesztyűt.

A páramentesítő lemez tárolódobozt (páramentesítő szappant) és a tartalék membránokat a belső vászonfalon elhelyezett zsebben tároljuk.

A hord táska külső részén 3 darab zseb van kiképezve, melyből az élőfalon elhelyezett zsebben a személyi vegyi mentesítő csomagot (SZVCS) tároljuk. A táska jobb és bal oldalára varrt külső zsebekben különféle – nem vegyivédelmi – egyéni felszerelési tárgyak helyezhetők el.

A hord táska előlapjára felvarrt két darab köpőperszalag a védőharisnya rögzítésére szolgál.

A hord táskán található még az állítható hord szalag és a derékrögzítő övszalag, melyek hossza tolóhám segítségével szabályozhatók.

A 70 M csapatgázálarc használata

A gázálarc akkor nyújt védelmet, ha méterét helyesen választottuk meg, műszaki állapota kifogástalan, illetve ha elsajátítjuk és betartjuk a használatával kapcsolatos szabályokat.

A gázálarc ellenőrzését minden használatbavétel előtt a katona köteles végrehajtani, amikor is meggyőződik gázálarca kifogástalan állapotáról. Ezt külső megvizsgálása és a légmentesség ellenőrzésével hajtja végre. Külső megvizsgálással a gázálarc részeinek épségét és hibátlanságát ellenőrizzük. Pontosan be kell tartani az alábbiakat:

megvizsgáljuk, hogy az álarctesten nincs-e lyuk, szakadás;

ellenőrizzük a szemüvegek épségét, a páramentesítő lemezek (páramentesítő szappan) és a tartalék membránok meglétét;

ellenőrizzük a szerelt tartozékok (műanyag hüvely, membránház külső része, nyakszalag) épségét, rögzítettségét;

meggyőződünk a szelepek épségéről és meglétéről;

megvizsgáljuk a membránhártya állapotát, meggyőződünk a membránházban levő tömítőgyűrűk meglétéről;

megvizsgáljuk, nincs-e a szűrőbetéten lyuk, vagy nagyméretű horpadás;

ellenőrizzük a hord táska állapotát, a hord- és rögzítőszalagok meglétét.

Abban az esetben, ha a külső megvizsgálásnál olyan hibákat észlelünk (szakadás, lyuk az álarctesten, a szűrőbetét erősen zörög stb.), amelyek a csapatgázálarc rendeltetésszerű használatát nem teszi lehetősé, akkor azt ki kell cserélni. A hiányzó alkatrészeket pedig pótolni kell.

Ezután összeszereljük a gázálarcot. Ezt úgy hajtjuk végre, hogy a szűrőbetétet ütközésig becsavarozzuk a belégző szelepház menetes fészekbe. A szűrőbetét gumidugóját eltávolítjuk, majd felvesszük a gázálarcot és ellenőrizzük a nyakszalag beszabályozottságát. Szükség esetén elvégezzük a tolóka beállítását.

A gázálarc összeszerelése után a 2 szemüveget páramentesítjük, ez páramentesítő szappannal történik.

Összeszerelés és páramentesítés után a gázálarc ellenőrzését légmentességi vizsgálattal folytatjuk. Ehhez felvesszük az összeszerelt gázálarcot, azt gumidugóval lezárjuk és mély belégzést végzünk. Ha az álarc méretét helyesen választottuk meg, és annak állapota kifogástalan, illetve az összeszerelés szabályosan történt, akkor levegő nem juthat be az álarc alá.

A gázálarc mérethelyességét és hibátlanságát megbízhatóbban gázkamrában ellenőrizzük, melyre a gázálarc használatának ismertetésénél még visszatérünk.

A gázálarc hord táskába helyezése a következőképpen történik:

 • a szűrőbetétet gumidugóval bedugva és zárósapkával lezárva a hord táska előlap felülnézett jobb oldali rekeszében helyezzük el;
 • az álarctestet helyezzük bal tenyerünkbe úgy, hogy a membránház baloldal felé álljon, majd az álarcot jobbról bal felé hajtsuk össze úgy, hogy az a bal szemüveget takarja;
 • az így összehajtogatott álarcot szájrésszel felfelé és membránházzal a belső középső kis zseb felé nézve a hord táska előlap felől nézett baloldali rekeszébe helyezzük;
 • ezután a hord táska fedelét lecsatoljuk.

A gázálarc használatának három viselési helyzete van, mégpedig:

 • hord helyzete;
 • készültségi helyzete és
 • védelmi helyzete.

Hord helyzetben a gázálarca hord táskában van elhelyezve. A hord táskát a jobb vállon átvetett hord szalagon a test bal oldalán, a derékszíj magasságában hordjuk. A hord táskát kissé hátratolva viseljük úgy, hogy az menet közben a kéz mozgását ne akadályozza.

Készültségi helyzetben a hord táskát kissé előrehúzzuk, a hord táska fedelét hátrahajtjuk. Rögzítjük a hord táskát a derékrögzítő szalaggal. A szűrőbetét rekeszébe helyezzük, majd a szűrőbetétet ütközésig becsavarozzuk a belégző szelepház menetes fészkébe. A textilhuzatot felhúzzuk a szűrőbetétre. Ezután ha eddig még nem hajtottuk végre – páramentesítjük a szemüveget. Az így összeszerelt gázálarcot szűrőbetéttel felfelé, a hord táska előlap felőli nagy rekeszébe helyezzük.

Védelmi helyzetben a gázálarc fejen van mindaddig, amíg annak levételére parancsot nem adnak, vagy a szennyezett légtérből el nem távozunk. A gázálarc védelmi helyzetbe való vétele történhet vezényszóra (pl, „Gáz”), de történhet a vegyi támadás meghatározott jelzéseire is. vagy öntevékenyen, ha rádióaktív szennyeződést, mérgező és biológiai harcanyag jelenlétét észleljük.

A gázálarc védelmi helyzetbe való felvétele fekvő testhelyzetben is történhet Ilyenkor a felvétel fogásai és a végrehajtás sorrendje is ugyanaz, csak a fegyver és a rohamsisak levétele változhat.

A gázálarc sebesültre való feladása szintén újabb fogások ismeretét igényli. A sebesülés jellegétől (könnyebb vagy súlyosabb), és a körülményektől függően (az ellenség közvetlen tűzhatása fennáll-e vagy sem), a gázálarc feladása is változik. Közvetlen tűzhatáson kívül a sebesültre a lehető legkényelmesebb helyzetet választva adjuk fel a gázálarcot ugyanúgy, mintha magunkra öltenénk fel. A könnyű sebesültet célszerű ilyenkor magunk előtt kényelmesen ülve vagy fektetve, a súlyos sebesültet pedig lábunk között elhelyezni.

Az ellenség tűzhatása alatt, amennyiben a helyzet és a sebesülés jellege azt megengedi, a közeli fedezék védelmét (tölcsérek, földhányások, fatörzsek, árkok stb.), a gázálarc feladásához használjuk ki. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor fekvő testhelyzetben végezzük a gázálarc feladását. Ilyenkorra sebesültet a hátára fektetjük, vagy kissé oldalra fordítjuk, és a háta mögé kúszva adjuk fel a már említett szabályok alapján a gázálarcot.

A gázálarc sebesültre való feladásánál ügyeljünk arra, hogy az a lehető legrövidebb időn belül megtörténjen.

Szennyezett légtérben az elvtársi segítségnyújtás első mozzanata mindig a gázálarc feladása legyen!

A gázálarc csak abban az esetben vehető le, ha arra szóban jelekkel vagy jelzésekkel parancsot adnak (pl. „Gázálarcot le!”. „Vegyi támadás elmúlt!”).

Önállóan, az alegységtől (parancsnoktól) távollevő katona akkor veheti le a gázálarcát, ha meggyőződött arról, hogy a mérgezés veszélye elmúlt.

A levétel után, ha a helyzet ezt lehetővé teszi, a gázálarcról leszereljük a szűrőbetétet, az álarctestet kifordítjuk, tiszta ronggyal kitörölgetjük, majd megszárítjuk. A szűrőbetétet zárókupakkal és gumidugóval lezárjuk és elmálházzuk, száradás után az álarcot is elrakjuk a hord táskába.

A gázálarc védőképességét legmegbízhatóbban gázkamra gyakorlatok végrehajtásával ellenőrizhetjük. Erre a célra szabvány gázkamra vagy sátor használható fel. A légtér szennyezésére kizárólag csak ampullázott klórpirkin használható.

A gázkamra gyakorlat megkezdése előtt minden esetben végre kell hajtanunk a gázálarcok külső megvizsgálását és légmentes zárásának ellenőrzését, be kell gyakorolnunk a sérült gázálarc használatának fogásait

A gázálarcnál előforduló sérülések elhárítása a következőképpen történik:

 • ha az álarctesten kisebb szakadás van, az ujjunkkal összefogjuk vagy tenyerünkkel letakarva arcunkhoz, fejünkhöz szorítjuk, tovább ténykedünk;
 • ha a membrán beszakadt vagy átlyukadt, szorítsuk tenyerünket a membránház fedelére és tevékenykedjünk tovább. A membránhártyát szennyezésmentes levegőben haladéktalanul kicseréljük;
 • a nyakszalag vagy az azt tartó gumi fűlecsek szakadása esetén a ténykedést tovább folytatjuk, azonban kerülnünk kell a fej hirtelen mozgatását;
 • az álarctest nagyobb szakadása, a szemüvegek összetörése, a külső kilégzőszalag sérülése esetén lélegzetünket visszatartjuk, szemünket becsukjuk, gyorsan levesszük az álarctestet, lecsavarozzuk a szűrőbetétet, annak menetes részét a szánkra tesszük és orrunkat befogva tovább lélegzünk
 • a szűrőbetét sérülése esetén a lyukat, repedést nedves zsebkendővel, kenyérrel vagy sárral eltömítjük, majd a szűrőbetétet tovább használjuk.

A gázálarc használata téli viszonyok között

A gázálarc kb. -40, -30 °C-ig használható, bár ilyenkor a gumi már igen rugalmatlan, merev, könnyen szakad vagy törik. Hidegben leggyakrabban eljegesedés lép fel, a szemüvegen és a kilégző szeleprendszerben. Ez ellen úgy védekezhetünk, hogy a szelepeket kezünkkel melegítjük, majd a szánk elé tartva többször belehelünk, ugyanezt tesszük a szemüvegek eljegesedése esetén is.

Az álarctest gumi részének merevedését csökkenthetjük azzal is, ha készültségi helyzetben a köpeny vagy a zubbony alá helyezzük. Ha védelmi helyzetben van, akkor kezünkkel enyhe dörzsölés formájában törekedjünk – különösen levétel előtt – megakadályozni a gumi részek merevedését.

A gázálarc karbantartása és tárolása

A gázálarcot minden használat után karba kell helyezni úgy, hogy az álarctest belsejét kitörölgetjük, illetve kifordítva megszárítjuk. Az alapos karba helyezést azonban (a használattól függően) legalább hetente végre kell hajtani. Ez abból áll, hogy az álarcot szappanos vízzel lemossuk és azt megszárítjuk, illetve szárazra töröljük. A szelepeket megtisztításuk után az évszaknak megfelelően glicerines vízzel vagy egy-két csepp glicerinnel bekenjük. A szűrőbetétet csak száraz ruhával szabad megtörölni s mindennemű nedvességtől óvjuk. A hord táskát karba helyezéskor, ha nedves, megszárítjuk, ha piszkos, poros, kikeféljük. A hord táskában való tároláskor a gázálarcot óvni kell az ütközésektől. Nem tárolható a gázálarc olyan helyiségekben, ahol olaj is van (pl. fegyverszoba), mert ez a gumirészek idő előtti „elöregedését” eredményezi. Tároláskor óvni kell a gázálarcot a nagy hőhatástól is (kályha, fűtőtest közelében meleg levegő, napfény stb.).

Köszönöm a figyelmet!