Komárom Monostori erőd

Megosztás:

2018 szeptember 29-30

„Hajós Norbert beszámolója”

Pár gondolat a Monostori erődben szeptember 29.-én megrendezésre került hadijátékról és rendezvényről, ne teljes körű profi rendezvényismertetőt várjatok, inkább személyes élménybeszámolóként olvassátok.

Szombaton délutánra sikerült eljutnom a célterületre ismerőseimmel.
A parkolás nem volt egyszerű, a rendes parkolóban néhány kör megtétele után, a domboldalt választottuk, ahol vagy így-vagy úgy parkoltak az autók. Hát mi is beálltunk valahogy 🙂

Amikor mi mentünk, akkor kb, 4-4 család várakozott a jegyvásárlásnál, így egész gyorsan sikerült végeznünk.

Odabent a bazáros résszel indított a rendezvény. Volt sok minden: eredeti is, replika is; ruházat is, felszerelés is; gyerekeknek is, felnőtteknek is. Így mindenki találhatott magának valami érdekességet. Az árakat elnézve elég vegyes volt a felhozatal: voltak nagyon jó árban lévő dolgok, de néhány tételnél csak kerek szemekkel néztem. Természetesen a vásárfia nem maradhatott el: egy nagyon jó állapotú, 42M Vécsey gyakorló gránát személyében. A gyűjteményem eddig csak gumiból készült gyakorlógránátokat tartalmazott, de most kiegészült egy fémfejessel is. 1000 Ft-ért szerintem egész jó áron volt; mert eddig sokkal rosszabbakat láttam, 3-4 ezer forintért.

Túl sok bambulásra nem volt idő, mert nemsokára kezdődött a hadijáték, aminél már vadászni kellett, hol van még hely, ahonnan lehet nézni. De találtunk egy szabad területet a kordonnál, ahonnan a gyerkőcök is láttak valamit. Küldetés ezen része pipa.

A hadijáték egy elég nagy elkerített területen zajlott, két nagy lelátóról és a kordon mellől lehetett szemlélni az eseményeket. A teljes nézőtér nagyon jól be volt hangosítva, a narrátor folyamatosan mondta, hogy mit látunk a „színpadon”. Az üresjáratokban ismertetőt kaptunk a játékban szereplő fegyverekről, járművekről, az akkori hadi helyzetből. Itt éppen egy 1942-es ukrajnai állapotot elevenítettek meg a szervezők.

Az elképzelt szituációban egy csehszlovák könnyű harckocsi vált mozgásképtelenné, lánctalpszakadás miatt. A szakik először próbálták megjavítani, nem túl sok sikerrel. Ezt követően egy német oldalkocsis motorkerékpáron éppen arra járó német katonák próbáltak segíteni a harci járműnek. De ők is megállapították, hogy kaput. Viszont ez a mozgolódás elég volt, hogy a szovjet felderítő csapatoknak szemet szúrjon, és alkalmat adjon az első lövések eldördülésére. A felderítők ekkor visszahúzódtak, és leadták az információt a parancsnokságnak.

A következő jelenetrészben békés, vándorló civilek közé bújtak orosz katonák, akik sikerrel elfoglalták a tankot, személyzetét elfogták, és az orosz csapatokhoz hurcolták. Itt információkat próbáltak kinyerni az elfogott csehszlovák katonákból, elsősorban a náluk lévő térképről. Nem sok sikerrel. A kihallgatást végző orosz tisztek nem bántak túl finoman az elfogott, nem túl készséges hadifoglyokkal.

Nem sokkal később egy német SdKfz 223 felderítő autó jött a színtérre, ami felfedezte az orosz jelenlétet. Nem sokkal később magyar és német katonák jelentek meg. Az ellenséges csapatokat két aknavetővel kényszerítették meghátrálásra, majd megindult a gyalogsági roham, és csata. Mindkét oldalon volt választék a fegyverekből. A németeknél főként Moszin-Nagantok, Mg34-es géppuska, Mp40-es géppisztollyal volt, míg a szovjeteknél SKS. No meg egy Maxim géppuska. 😀

Összességében a hadijáték szerintem nagyon látványosra sikerült, vaktöltényből és pirotechnikából nem volt hiány; ahogyan résztvevő hagyományőrzőből se. Szerintem 100-150 résztvevője volt a hadijátéknak összességében. Több magyar, és szlovák hagyományőrző társaság vett részt a hadijátékban; minden tiszteletem az övék. A végén, amikor felsorakoztak, és elköszöntek, látszott rajtuk, hogy fárasztó volt.

A hadijáték után szétnéztünk még, mit lehet látni. Volt kiállítva néhány harci jármű: talán T-34-es harckocsi, SZU-76i önjáró löveg amit közelebbről megnéztünk. Sajnálatos módon minden le volt zárva, információs táblát nem találtunk, így néhány hümmögés mellett a gyerekek elmászókáztak rajta.
Sajnos mire eljutottunk odáig, hogy a honvédség BTR-80-asába bepattanjunk, és menjünk vele egy kört, a jegyértékesítés már bezárt 🙁

Összességében nagyon jól éreztük magunkat a legkisebbtől a legnagyobbig. A szervezőknek két piros pont. Legközelebb több időt kell erre szánni; a felkonf. alapján a vasárnapi hadijáték is izgalmasnak ígérkezik; így akár jövőre elgondolkoztam azon, hogy mindkét napra el kellene jönni.

Duna Menti Katonai Hagyományőrző Egyesület